Kuchnia
Kuchnia
Gruzini mają niezwykle bogatą kuchnię, biorącą swoje smaki z większości kultur, które miały wpływ na jej historię na przestrzeni ostatnich kilkuset lat. Mają również niesamowitą kulturę kuchni, którą uwielbia prawie każdy przybywający do kraju.
Śniadania są zwykle resztkami z wczorajszej kolacji. Nie dziwcie się temu i nie obrażajcie!
Obiady są zwykle mniejszą wersją kolacji, często jest to najmniejsze danie dnia, składające się np. z jednego placka czy potrawki z bakłażanów z chlebem.
Kolacje są celem i najważniejszą potrawą w ciągu dnia. To na nią ściągają całe rodziny i goście i to na niej można najwięcej zjeść, wypić, a nawet się pobawić. Kolacja zaczyna się zwykle od przystawek, a następnie na stół wjeżdżają kolejne potrawy oraz napoje, w tym alkoholowe, które nie kończą się dopóki ostatni gość nie wstanie od stołu.
CHACZAPURI : Rodzajów słynnych gruzińskich chlebków czy też placków (czy też pizzy jak Maks zwykł je określać) jest kilka, a nazwy brzmią dość podobnie.
Mam wrażenie, że chaczapuri imeruli, czyli z serem w środku i chaczapuri megruli, czyli z serem na zewnątrz królują w każdej knajpie. Dodatkowo mamy opcję z serem i w środku, i na zewnątrz – pyszne
Chaczapuri to świetny starter, fajny dodatek do dań mięsnych, duszonych warzyw, czy też przekąska podczas podróży. Nauczeni doświadczeniem, po 3 dniach pobytu w Gruzji, pakowaliśmy placki na drogę, bo na zimno również smakują całkiem dobrze.
CHINKALI: Chinkali to pierogi w charakterystycznym kształcie sakiewek. Zawartość jest różna, choć najbardziej popularne to te z mięsem. Możemy wybrać również opcję wege z grzybami, słonym serem lub ziemniakami. Czasem, choć rzadko zdarzają się również chinkali nadziewane łososiem – oczywiście faworyt Maksa. Obok smaku gruzińskie pierogi wyróżnia na pewno sztuka poprawnego spożywania.Klasyczne chinkali wewnątrz wypełnione są mięsem przyprawionym kolendrą, które podczas gotowania puszcza swoisty sok.
SULGUMI: Poza chaczapuri i chinkali w wielu knajpkach i restauracjach znajdziemy w karcie ser sulguni. Zwykle podawany jako cheese plater lub zapiekany, ale zdarzają się też takie osobliwości jak cheese dumplings. Nie wiem, czego spodziewacie się po pierogach z serem, jak moglibyśmy tłumaczyć cheese dumplings, ale ja oczekiwałam jakichkolwiek “dumplingsów”, prawdopodobnie jak nazwa wskazuje wypełnionych serem. Zdziwienie było ogromne, gdy „pierogi” okazały się roztopionym serem w kształcie pierożków, a w efekcie niewiele się różniły od zapiekanego sulguni
KURCZAK CZMERULI: Jak widzicie gruzińska kuchnia, to duuuużo sera, duuuużo placków czy również chleba, który jest obficie dodawany po każdego posiłku. Niemniej kuchnia gruzińska mięsożercom ma również sporo do zaoferowania na czele z szaszłykami czy kurczakiem w gęstym czosnkowym sosie zwanym kurczak czmeruli
CZURCHELE: Co słodkiego warto spróbować w Gruzji? Na pewno czurczchele, czyli coś pomiędzy deserem, a zdrową przekąską – bardzo wygodne podczas długich tras samochodowych. Czurczchele przygotowywane są z orzechów i kisielu zwykle winogronowego, a następnie ususzone. Na pierwszy rzut oka nie wyglądają zbyt apetycznie, zresztą oceńcie .
WINO: Gruzja to ojczyzna wina – winorośl uprawia się tu od około 7000 lat, dłużej niż gdziekolwiek na świecie. Dzięki wielowiekowej tradycji produkcja znakomitego wina jest na stałe wpisana w dziedzictwo kulturowe kraju.
Mieszkańcy Gruzji posiadają ponad 500 regionalnych gatunków winorośli, a sprzyja temu przyjazny, różnorodny klimat – od Morza Czarnego po góry Kaukazu.